
Ser podpuszczkowy dojrzewający produkowany jest według tradycyjnej receptury opracowanej na podstawie doświadczeń i przepisów starszych mieszkańców gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego świeżego, niepasteryzowanego co jest jego wielkim walorem smakowym jak i zdrowotnym. Mleko jest ścinane naturalną podpuszczką uzyskiwaną z żołądków cielęcych, powstały skrzep jest cięty, odsączany, formowany i solony. Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny w przekroju jest jednolity, ale mogą w nim występować dziurki. Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny ma białawo-żółty do żółtego kolor, który staje się ciemniejszy w miarę dojrzewania. Produkt jest sprężysty i elastyczny, a im bardziej dojrzały, tym twardszy. Młody ser ma delikatny smak, który w trakcie dojrzewania nabiera intensywności. Zapach jest dość intensywny, może być wzbogacony aromatem miejscowych ziół lub wędzony. Jedynym dodatkiem ścinającym mleko jest podpuszczka naturalna. Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Zdobył wiele nagród i wyróżnień. Produkt ten cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób odwiedzających teren gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na swój specyficzny smak jak i sposób wytwarzania. Taki ser jest możliwy do wyprodukowania tylko na terenie gminy Wiżajny i Rutka Tartak ze względu na ukształtowanie terenu oraz niepowtarzalne środowisko naturalne. Łąki i pastwiska, na których pasą się nasze krowy, są porośnięte ziołami i trawami niespotykanymi w innych częściach kraju, co daje serom i produktom z nich wytwarzanych niepowtarzalny smak. Takim ziołem jest Macierzanka, od której powstała nazwa naszego Stowarzyszenia.
Ser świeży : od dnia produkcji do 3-5 dni od wyprodukowania.